tisdag 31 mars 2009

internets sista fria dag

Idag kan vi springa fritt över ängarna, korsa gränser och göra precis vad vi vill, imorgon är det natt och utegångsförbud, i gathörnen står tungt beväpnade vakter. Den utopin internet var har snart förvandlas till en dystopi. Jag förstår verkligen inte hysterin kring nöjesindustrins jakt på fildelare och förstår än mindre hur en (annars ganska bra) regering kunnat klubba igenom en lag som IPRED. Varför inte ha en folkomröstning om frågan, opinionssidan hade troligtvis varit betydligt större än i frågan om EMU.

I morgon, onsdagen den första april är det alltså dagen D. Lagen IPRED träder i kraft, den ger intresseorganisationer som IFPI och Antipiratbyrån rätt att agera poliser eller snarare legosoldater på internet. Hipp hurra för storebrorssamhället! Nöjesbranschen lägger ner uppemot en miljard varje år på jakten, varför inte satsa de pengarna på ett bra legalt distributionssätt. Istället satsar bolagen enorma pengar på att jaga deras kunders (artister etc) fans, i vilken värld lever dem?

Redan när kassettbandet lanserades var de kraftigt emot den tekniska utvecklingen. De lyckades då få "kassettbandsskatten", något som du nu betalar när du köper mp3-spelare, hårddiskar och skivor som man kan bränna material på, just för fildelning. De har pratats om en bredbandsskatt också, personligen tycker jag att skatterna är orättvisa och inte går till alla inblandade parter.

IPRED kommer knappast hindra de som vill fildela upphovsrättsskyddat material. Bland annat kommer tjänster där du blir helt anonym bli bättre och vanligare, vilket kommer bidra till svårare arbete för de riktiga poliserna, till exempel i jakt på barnpornografi något som SÄPO tidigare bekräftat.

Hur länge kommer google gå fritt? Jag menar, det är ju inte så svårt att hitta torrentfiler via googles söktjänst.

Dessutom har forskningsstudier visat att fildelning inte drabbar försäljningen av film och musik nämnvärt. Industrins hetsjakt kommer istället leda till att jag kommer köpa mindre film och musik, jag kommer absolut sluta köpa musik från bolag som använder sig av RIAA (RIAA Radar är ett bra hjälpmedel). Jag hoppas fler också gör det, de ska fan märka att vi ogillar deras arrogans, de ska känna av en en minskad försäljning när de våldtar sina konsumenter.

De större bolagen säger sig känna av en markant minskning men de kanske bör hitta orsaken till problemet istället för att gnälla. De ligger så fruktansvärt efter i teknikutvecklingen, vilket helt och hållet är deras eget fel. Klarar en privatperson av att skapa något så underbart som OiNK så borde ett etablerat bolag också kunna göra det. Självklart är det en hel del juridiska pappersarbeten som måste göras om det ska vara helt lagligt.

När väl smidiga alternativ som iTunes Music Store och Spotify dyker upp så ska skivbolagen ständigt sätta käppar i hjulet. Vill bolagen överleva bör de göra radikala förändringar i sin syn på distribution och teknikutveckling, de kommer aldrig kunna stoppa utvecklingen.

Jag kommer fortsätta köpa musik från bolag jag tycker om, framför allt svenska indie-bolag som låter musiken stå i centrum. Stödja artister kan jag göra genom att gå på konserter, där får inte bolagen något av kakan.

I valet kommer jag rösta på Piratpartiet, bara för att jag tycker att Sverige nu har gått alldeles för mycket mot ett storebrorssamhälle. Jag har ingen aning om var partiet står i andra frågor men uppriktigt sagt så kunde jag inte bry mig mindre. Jag vill bara visa mitt missnöje mot regeringen angående den här frågan, då tycker jag att det enda alternativet är att lägga min röst på Piratpartiet.

Jag kommer fortsätta fildela, om än under försiktigare omständigheter. Den blödande industrin kan fortsätta försöka hindra teknikutvecklingen och våldta deras inkomstbringande konsumenter. Finns ju en anledning till att fildelning blivit så populärt, jag tror inte huvudsaken är att det är gratis.

believe us, can't beat us, no matter how you treat us
we'll always find away.

3 kommentarer:

  1. Piratpartiet är inte svaret. Deras (lalliga) politik är ohållbar i dagens marknadssamhälle och kommer de till makten så förstör de mer än vad de ger. Varför ska privatpersoner och företaget utveckla produkter när de inte har några incitament till det? Varför lägga pengar på forskning när man lika gärna kan kopiera andra?

    Nej missnöjesrösta måste vara det sämsta man kan göra, då tänker man bara kortsiktigt och ej heller konstruktivt. Jämför med Landskrona och deras Sverigedemokrater.

    SvaraRadera
  2. Jag kommer rösta på piratpartiet enbart för att poängtera vad jag tycker om "internet och integritet"-frågan. Förhoppningsvis växer partiet så pass mycket att övriga partier inser att många är missnöjda. Det är ett långskott men det är det enda alternativet jag ser just nu. Har du bättre förslag så dela gärna med dig.

    Absolut kan de kopiera och göra en egen torrentsida. Det mest är öppen källkod, fritt för alla att ta del av. Jag tycker det är självklart att de måste satsa pengar på att hitta nya sätt för distributionen, starka nog att konkurrera ut piratkopiering och på så sätt tjäna mer pengar.

    De flesta företag får anpassa, effektivisera och utbilda sig för att kunna konkurrera och tjäna pengar, varför ska inte det gälla i nöjesbranschen. I det här fallet måste de konkurrera ut den illegala fildelningen, kanske dra nytta av den istället för att motverka den.

    SvaraRadera
  3. Varenda ungdomsförbund är emot Ipred så vill du ha ett långsiktigt alternativ så är det bara att välja! I den nuvarande riksdagen så är både MP och V emot Ipred så där har du två alternativ till, båda med mycket mer kompetens för (det övriga) samhällets bästa men ändock inte fullgott.

    Kommer PP in så kommer de bara att bilda en hönsgård med massa förvirrade och förväxta Jolt Cola-hannar som egentligen inte vet vad politik handlar om. Du kommer förstöra mitt framtida arbete Jacob om du inte sätter dig in ordentligt i partiprogrammen.

    SvaraRadera