fredag 13 februari 2009

kriget om internet

På måndag hålls rättegången mot The Pirate Bay, som följs intensivt av media. Idag var det också ämnet i Hallå P3. Efter att ha hört många olika åsikter, både bra och dåliga blev jag sugen på att dela med mig av mina.

Jag är emot både FRA och IPRED-lagarna som jag tycker strider mot den personliga intregiteten. Det bryter mot de mänskliga rättigheterna och Sverige har blivit anmälda till Europadomstolen av Norge för det. Jag tror dock inte att FRA-lagen kommer användas till att jaga fildelare utan är till för att kunna använda informationen, som signalspaningen ger lagligt i en domstol.

IPRED-lagen känns däremot mer utformad för musik- och filmindustrin då den ger branschorganisationer tillåtelses att få begära IP-adresser av misstänka brottslingar. Om internetleverantören vägrar att ge ut den misstänktes identitet riskerar dem böter. När identitet är avslöjad kommer det med största sannolikhet skickas kravbrev, där de kräver ersättning för det du eventuellt fildelat. Du kan välja att betala den summan de kräver eller att ta det till domstol. I Danmark har man en liknande lag och där har nu fler börjat ta det till rättegång och vunnit, då det är väldigt svårt att bevisa vem som egentligen har fildelat. Eftersom lagen inte verkar fungera speciellt bra i Danmark kommer säkerligen hårdare lagar att införas såsmåning om, tillslut går väl hela befolkningen kring med en fotboja.

Så hur löser man frågan? Jag ett förslag för musikindustrin. För det fösta skulle det underlätta för alla även musikindustrin om skivbolagen kunde sluta att skjuta sig själva i fötterna precis hela tiden. De har haft gått om chanser men de (flesta skivbolagen) har länge envisas med att ha ett krav på DRM-skydd och låg kvalitet på digitala filer. Nu har tillslut Apple kommit överens med skivbolagen att släppa alla musikfiler i
iTunes Store utan DRM-skydd och i högre kvalitet, dock tvingades tyvärr Apple att ändra prissättningen. Innan de digitala affärerna var det skydd på CD-skivorna som gällde, vilket också känns dumt då jag tycker att man ska få göra vad man vill med en vara man betalt för. Nu börjar kopieringsskydden i alla fall se slutet men självklart laddar de om och ännu en gång skjuter de sig i foten.

Nu senast är Spotify det som råkat ut för skivbolagen. Spotify har börjat ta bort musiken de inte hade licens för, vilket självklart är helt riktigt gjort för en tjänst som ska vara laglig. Men nu till det andra självmordsförsöket som jag blir så ledsen över, som jag absolut inte förstår. Varför sätter man landsrestriktioner? (Vilket innebär att vissa låtar enbart går att spela i vissa länder.) Visst artisterna ligger oftast på ett europeiskt och ett amerikanskt bolag samtidigt men det måste gå att lösa. Det är inte heller bara Spotify som drabbats av det utan också Last.fm där man kan lyssna på väldigt mycket musik gratis, ja i alla fall i USA, Storbritannien och Tyskland.

Klart är att vi konsumenter helst vill ha vår digitala musik billigt, utan kopieringsskydd och så smidigt som möjligt. Jag har handlat en del digital musik från iTunes Store och Klicktrack Music, visst båda affärerna fungerar relativt smidigt och det är inte speciellt dyrt. Jämför man sen med en torrentsida helt inriktad på musik är de digitala affärerna inte alls lika smidiga, ännu svårare blir det för de unga som inte har tillgång till ett VISA-kort eller en internetbank.

Sen om jag skulle köpa all musik jag lyssnar på skulle jag gå i personlig konkurs och då har jag ändå en stabil inkomst och lever med endast en fast utgift, mitt mobiltelefon-abonnemang. Det är inte heller helt lätt att få in alla mina köpta vinyl-skivor på datorn för att sedan kunna lyssna på musiken på min iPod. Jag vill självklart inte behöva betala två gånger för samma produkt om jag vill ha musiken på hårddisken också. Men problemet med "vinyl till dator" har ett par skivbolag löst smidigt då en kod till en helt laglig nedladdning har följt med.

Sen har vi även många artister som tjänar på fildelning, tänk på hur många du har upptäckt genom att fildela. Jag har hittat hundratals, minst. Många har jag även köpt skivor av eller sett uppträda live, det vill säga att de har tjänat pengar på mig och det för att jag upptäckt dem via fildelning. Självklart har vi förlorare också, de mer etablerade artisterna, skivbolagen och framförallt skivbutikerna.

Det har ju diskuteras många lösningar till det här problemet. Bredbandsskatt är ett av förslagen, ett jag är starkt kritisk till. Varför ska alla även de som inte fildelar betala en sådan avgift och framför allt vart går pengarna? Jag gissar på att artister som Per Gessle får mer pengar till ytterliggare en Porsche och inte de artister som jag och många andra egentligen laddar ner musik av.

Hur vill jag då ha det? Jo jag vill kunna ladda hem musik helt lagligt via torrent. Precis som på OiNK.cd som i särklass var den allra bästa torrentsidan för musik. Där kunde du hitta precis allting (nåja nästan) och i högsta möjliga kvalitet, det gick också väldigt snabbt. När Interpol och brittisk polis slog till mot OiNK bildades inom några månader två nya liknande sidor, ännu är ingen av dem inte riktigt lika bra, bara ytterliggare bevis att det är lönlöst att stoppa sidorna. Mitt förslag är att göra en laglig sån torrentsida.

Så här sa musikern Trent Reznor (Nine Inch Nails) om OiNK,
"I'll admit I had an account there and frequented it quite often. At the end of the day, what made Oink a great place was that it was like the world's greatest record store. Pretty much anything you could ever imagine, it was there, and it was there in the format you wanted. If Oink cost anything, I would certainly have paid, but there isn't the equivalent of that in the retail space right now."

Hur skulle då mitt förslag om en sådan laglig sida fungera? För det första skulle allting vara gratis så man fortfarande är motiverad till att köpa skivan i affär (win -win för skivbolagen). Låt användarna ladda upp allting, precis som på en vanlig torrentsida så att man kan välja vilken kvalitet man vill ha, FLAC, mp3er och liknande format ska finnas. För att alltid få en bra hastighet när man laddar ner kan man ha ratio-krav (det du laddar upp dividerat på det du laddar ner, klarar du inte av en viss gräns kan du kanske inte ladda ner) och eventuellt något poängsystem som ger poäng när du delar med dig. Poängen skulle sen kanske kunna användas för att köpa pins, posters och liknande saker i en affär på sidan.

Finansieringen sker med hjälp av donationer och reklam. Det enda som kostar är väl egentligen eventuella "give away" saker ur affären och server-kostnaden som dock blir mycket dyr, men det klarar vanliga torrentsidor (utan reklam) av med hjälp av donationer. Reklamintäkterna fördelas till artisterna beroende på hur mycket deras musik har laddats ner. Desto fler användare sidan får desto mer intäkter ger reklamen.

Tyvärr finns det även nackdelar till en sån här sida, då det inte skulle finnas någon anledning alls till att köpa digital musik genom affärer som ovan nämnda iTunes Store och Klicktrack. För vanliga skivaffärer ser jag dock inte hur detta skulle kunna påverka dem nämnvärt. Jag skulle i alla fall fortsätta upptäcka ny musik och köpa det jag gillar precis som idag och troligtvis skulle jag även donera till en sådan här sida.

Läs även: "
When Pigs Fly: The Death of OiNK, the Birth of Dissent, and a Brief History of Record Industry Suicide."

3 kommentarer:

  1. Det går ju också att argumentera för fildelning med att hävda att musik och kultur inte bara ska vara för välställda personer.
    Problemet är ju att alla inte "gör rätt" för sig och går och köper fysiska plattor. Många har inte förstått känslan av att bläddra i bookleten och att mata in en cd i stereon.

    Jag tror att det är bättre om den lagliga sidan du förespråkar först streamar alla låtar i full längd och se'n om musiken är så bra att man vill ha den i iPoden också - och inte bara i datorn - så får man ladda ner albumet för dryga femtiolappen. Köper man mycket så kan man få pins och grejer som bonus!
    Det vore ju inte helt fel om skivbutiker sänkte priset på skivor också, 100 spänn är överkomligt.

    SvaraRadera
  2. Gz to not having a life,

    SvaraRadera
  3. Yeahns: Skulle fungera, ett utökat Spotify med andra ord (som även erbjuder billiga downloads). Vet dock inte om det skulle få mig att överge torrentsidorna.

    Lägre pris på skivor ser jag gärna. Bengans har hyffsade priser på mycket, men en del går för bortåt 250 spänn. Det accepterar jag enbart när jag söker något eftertraktat och då är det begagnat som gäller.

    SvaraRadera